Dengeli Kırsal Kalkinma

Standard

Gelişmekte olan ülkelerde bölgeden bölgeye gelişmişlik düzeyi önemli derecede farklılık göstermektedir. Bu farklılık ülkenin büyüme ve kalkınma potansiyelini frenlemektedir. Örneğin ülkemizde Marmara Bölgesi en gelişmiş bölgedir. Ülke ekonomisine katkısı büyüktür. Ancak bu katkının bir sınırı olacaktir. Çünkü her bölgenin bir doyum noktası vardır. Bu yüzden tüm bölgelerde kalkınmayı sağlayacak stratejiler geliştirmeliyiz. 

Ülkemizde bölgelerin pazara yakınlığı, altyapı durumu, hammadeye yakınlık, sosyal yapı, işgücü, iklim ve toprak yapıları gibi birçok nedenden dolayı yapısal farklılıklar mevcuttur. Burada önemli olan bu yapısal farklılıklardan yararlanarak her bölgenin potansiyeli ortaya çıkaracak bir plan ortaya koymaktır. Bunun en güzel örneği Güney Doğu Anadolu Projesi ile gerçekleştirilmiştir. 

Proje sayesinde bölgede buğday üretimi azalmış ve birçok endüstriyel ürünler başlanmıştır. Bunun gibi diğer bölgelerde de bu potansiyeli ortaya çıkaracak adımlar atılması ülke kalkınması için son derece önemlidir. 
Örnegin ülkemizde İç Anadolu Bölgesi’ni Buğday Fabrikasi konumundan çıkararak dünyaya ihracat yapabileceğimiz, yetiştirmesi ve bakımı kolay kocaman bir ceviz tarlasına dönüştürdüğümüzü düşünsenize. Bölgeye bir sürü ceviz işletmeleri kurulur ve Türkiye Ekonomisi ceviz yetiştiriciliğinde ve ceviz üretiminde dünyada 4. sıradan 1. sıraya yükselebilir. 

Ayrıca bu uygulama küçük aile işletmeleri tarafından değil de tarlaların birleşmesiyle oluşan büyük arazileri daha sistematik ve teknolojik olarak kullanabilen şirketler tarafından yapılmalıdır. Karşılığında toprak sahiplerine yıllık veya aylık kiralar verilmelidir. 

Ayrıca birçok insan bu şirketlere istihdam edilmelidir. Bu sırada köylülerimiz düzenli aralıklarla verilecek eğitimlerle bilgilendirilmelidir. Çünkü eğitim içsel kalkınmada çok önemlidir.

Geliştirilmesiyle birlikte uygulanma imkanı bulması sonucu kırsal kesimlerdeki otokonsomasyon sorunu ortadan kalkacak, toprakların birleşmesi sonucu bu toprakların birleşmesi sonucu büyük arazilerde üretim daha verimli gerçekleşecek. Bu sayede toprak sahipleri önceden elde ettikleri gelirden daha fazla gelir elde edeceklerdir.

Köylülerimiz ekmek, sebze ve meyve gibi ürünlerini marketlerden alacak bu sayede köylerimizde marketler manavlar kurulacaktır. Boş zamanı olan köylülerimiz ayrıca başka işler yapacaklar ekstra gelir elde edeceklerdir. Köylerimizde refah artacak ve kırsal kalkınma gerçekleşmiş olacaktır. Geçimlik tarım son bulacaktır.

Bunun gibi her bölgeye başta saydığımız yapısal niteliklerini göz önünde bulundurarak bir vizyon yükleyerek tüm bölgelerde kalkınmayı gerçekleştirebiliriz.

Leave a comment